Kolacje / Obiady / Przystawka

Paszteciki z pieczarkami

 

Paszteciki z pieczarkami w drożdżowym cieście, delikatne i smaczne. Naprawdę szybko znikają z talerza. Doskonałe na wieczerzę wigilijną jak i na imprezę sylwestrową. Polecam!

 Paszteciki z pieczarkami

Ciasto:

  • 500 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 200 g masła (smak słodki – Ziemia)
  • łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • ¾ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • ¾ szklanki śmietany 18% lub więcej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 50 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g sypkich) (smak kwaśny – Drzewo)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików (smak słodki – Ziemia)
  • łyżka mleka (smak słodki – Ziemia)

Farsz:

  • 1 kg pieczarek (smak słodki – Ziemia)
  • olej lub oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 średnie cebule (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, płaską łyżeczkę cukru, następnie połączyć z zimnym masłem. Ja ścieram masło na tarce, na grubych okach. Połączyć mąkę z masłem, rozcierając składniki palcami. Następnie dodać gałkę muszkatołową oraz sól. Świeże drożdże rozpuścić w śmietanie i tak przygotowany rozczyn dodać do mąki i połączyć składniki. Ciasto wyrabiać około 10 minut, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jeżeli używamy suche drożdże, należy je dodać bezpośrednio do mąki.

Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki i dusić, aż odparuje woda, doprawić pieprzem i solą. Odstawić do wystygnięcia.

Nastawić piekarnik na 220 C.

Jajko roztrzepać z mlekiem.

Ciasto podzielić na 4 części, uformować  podłużny wałek, rozwałkować na grubość około 3 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć farsz, zlepić ciasto, ułożyć zlepieniem do dołu. Każdy wałek z nadzieniem pokroić na około 5 cm paszteciki.

Paszteciki możemy również zrobić w formie rogalików. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części, tak aby powstały trójkąty. Na szczycie każdego trójkąta ułożyć porcję farszu. Zwijać ciasto w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.

Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach od siebie.

Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Po wierzchu można posypać czarnuszką, siemieniem lnianym lub sezamem.

Wstawić do piekarnika i piec około 10 -15 minut, aż do zarumienienia.

Doskonale smakują z barszczem czerwonym.

 



Potrawy adwentowe dawniej i dziś

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *