Kolacje / Przystawka / Śniadania

Pasta na kanapki z marchwi z dodatkiem masła orzechowego

Pasta na kanapki z marchwi z dodatkiem masła orzechowego

Pasty warzywne można przygotowywać w różnych wariacjach. Ostatnio w kuchni często wykorzystuje masło orzechowe, bo skoro kupiłam, to należy zużyć. I tym sposobem zrobiłam pastę na kanapki z gotowaną marchewką z dodatkiem masła orzechowego.

Składniki:

  • 8 marchewek średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki niesolonego masła orzechowego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki nasion kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 3 cm imbiru świeżego (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • 250 g ciecierzycy z puszki (smak słony – Woda)
  • łyżeczka soli (smak słony – Woda)

Marchewki umyć i oskrobać, następnie można je upiec w piekarniku lub ugotować na parze. U mnie ugotowane na parze. Czas gotowania 15 -20 minut, aż będą miękkie. Nasiona kuminu rzymskiego oraz kolendry utrzeć w moździerzu.

Ugotowaną marchewkę pokroić na kawałki, wrzucić do wysokiego naczynia, zblendować na gładką masę, następnie dodać masło orzechowe, połączyć składniki blenderem. Utarte nasiona kuminu i kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu wydzielenia aromatu, następnie dodać do pasty, dodać obrane ząbki czosnku, pokrojony imbir w plasterki oraz garam masala. Wszystko dokładnie zblendować, na końcu dodać ciecierzycę oraz sól do smaku i jeszcze raz wszystko dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby doprawić solą do smaku. Pastę można przechowywać w lodówce do kilku – nie wiem jak długo, bo u mnie szybko zniknęła. Należy pastę zalać z wierzchu oliwą i szczelnie zamknąć. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z czarnuszką i natką pietruszki.

Pasta na kanapki z marchwi z dodatkiem masła orzechowego

2 komentarze

  1. Nigdy nie jadłem tego typu pasty. A co to jest to dokładnie gram masala i gdzie to moge kupić ? A pasta wygląda smakowicie i na pewno ją zrobię kiedy żonie na jakąś kolację czy coś 😉

  2. Garam masala to jest mieszanka przypraw. Można ją już kupić w sklepach polskich. Ewentualnie w sklepach z przyprawami świata. Warto mieć tą przyprawę w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *