O mnie

O mnie

Cześć, nazywam się Karolina.

Od dłuższego czasu gotuję według pięciu przemian.

Uwielbiam gotować, a odkąd zaczęłam się bawić w fotografię kulinarną moje gotowanie nabrało innego wymiaru. Dzięki radości z fotografowania gotuję przeróżne dania, także nie ma monotonii w mojej kuchni, a kreatywność z dnia na dzień jest coraz większa.

W skrócie przedstawiam co to jest pięć przemian:

Według filozofii pięciu przemian człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata.

W naturze następują po sobie kolejno pory roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima. W kuchni pięciu przemian zachowujemy tę kolejność przemian w gotowaniu, co przekłada się również na nasze życie. Porom roku odpowiadają kolejno żywioły (tzw. przemiany): Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda, a żywiołom – smaki: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony.

Na moim blogu znajdziecie przepisy, gdzie produkty odpowiadające poszczególnym smakom trafiają do garnka w kolejności, jaką wyznacza koło pięciu przemian. W prosty sposób można się nauczyć gotować według pięciu przemian, a z czasem gotowanie w tym stylu staje się dla nas wręcz naturalne.