Kolacje / Obiady / Weki

Nietypowe leczo na zimę

 

Nietypowe leczo na zimę

Nietypowe, bo z dodatkiem groszku zielonego. Od lat jadam klasyczne leczo i żeby zmienić trochę smak, tym razem dodałam zielony groszek i rozszerzyłam gamę przypraw. Dla mnie taki zapas jest świetną alternatywą, kiedy nie mam czasu na gotowanie lub zwyczajnie w świecie nie chce mi się gotować, bo miewam takie dni 🙂

Składniki podaję na duży garnek (5-6 litrów), wychodzi z tego około 10 słoików 540 ml gotowego leczo.

Taki kociołek leczo można sobie przygotować w mniejszej ilości, do spożycia na bieżąco.

Składniki:

  • 2 kg cukinii (smak słodki – Ziemia)
  • 1 kg papryki (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (smak słodki – Ziemia)
  • 2 puszki zielonego groszku (smak słodki – Ziemia)
  • łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ szklanki oleju lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 3 duże cebule (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego (smak ostry – Metal)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (smak ostry – Metal)
  • ½ szklanki zimnej wody (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 2 kg pomidorów gruntowych (smak kwaśny – Drzewo)
  • bazylia do smaku (smak kwaśny – Drzewo)
  • oregano do smaku (smak gorzki – Ogień)
  • 1 łyżeczka kozieradki (smak gorzki – Ogień)
  • 2 łyżeczki czubrycy czerwonej (przyprawa wielosmakowa :))

Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę, jeżeli mamy starszą cukinie to należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Czerwoną paprykę opłukać przekroić, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.

Pomidory gruntowe są najlepsze do gotowania i wekowania, ponieważ są mięsiste i mają mało soku z pestkami.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę, wstawić do dużego garnka, rozgotować i powstałą pulpę pomidorową przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.

Groszek, jeżeli chcecie go dodać, to należy odcedzić z zalewy.

Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę, podusić aż się zeszkli, dodać paprykę, podsmażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając, wsypać cukinię, następnie dodać czarny pieprz, ziele angielskie, łyżeczkę soli, wlać zimną wodę i dusić około 10 minut. Dodać przetarte pomidory, wymieszać całość i dusić około 10 minut, następnie dodać bazylię, oregano, kozieradkę, słodką paprykę w proszku, cukier do smaku, dodać czubrycę czerwoną, wszytko dokładnie wymieszać doprawić papryczką chili i solą do smaku.

Ciepłe leczo przekładać do słoików pozostawiając około 1 centymetr przerwy do wieczka, słoiki zakręcić czyszcząc uprzednio gwint. W dużym garnku na dno ułożyć ścierkę, nalać tyle wody, aby po wstawieniu słoików woda ich nie zakryła, żeby zakryła ¾ wysokości słoika. Gorące słoiki z leczo włożyć  do gorącej wody i pasteryzować 15 minut , licząc od momentu kiedy woda zacznie się gotować. Następnie ostrożnie wyciągnąć gorące słoiki, dokręcić dobrze zakrętki, ustawić weki na ścierkach do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Weki są gotowe.

W zimie i nie tylko, można dodać do leczo poduszone mięso lub ugotować ryż, do ryżu dodać  leczo i mamy danie wegetariańskie.

Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni„.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *