Naleśniki, to danie które można robić często i raczej się nie znudzi. Można je jeść na słono i na słodko. Tym razem na słodko, z serem twarogowym.
Naleśniki z serem
Składniki:
Masa serowa:
- 300 g tłustego sera twarogowego (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- miód, ilość według uznania (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 1 szklanka mleka – może być roślinne: jaglane, kokosowe, migdałowe (smak słodki – Ziemia)
- 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
- 3 łyżki oleju roślinnego (smak słodki – Ziemia)
- szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
- ¾ szklanki wody (smak słony – Woda)
- szczypta soli (smak słony – Woda)
Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu który znajdziecie TUTAJ.
Do miski wrzucić twaróg, rozgnieść go widelcem, następnie dodać po kolei: szczyptę kurkumy, miód, cynamon, szczyptę imbiru, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wyłożyć na naleśniki i składać je w trójkąty lub ruloniki, podgrzewać na patelni, na maśle.
Naleśniki można podawać ze śmietaną i świeżymi owocami.