Desery / Kolacje / Obiady / Śniadania

Naleśniki z serem

 

 

Naleśniki, to danie które można robić często i raczej się nie znudzi. Można je jeść na słono i na słodko. Tym razem na słodko, z serem twarogowym.

Naleśniki z serem

Składniki:

Masa serowa:

  • 300 g tłustego sera twarogowego (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • miód, ilość według uznania (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 1 szklanka mleka – może być roślinne: jaglane, kokosowe, migdałowe (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki oleju roślinnego (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
  • ¾ szklanki wody (smak słony – Woda)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)

Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu który znajdziecie TUTAJ.

Do miski wrzucić twaróg, rozgnieść go widelcem, następnie dodać po kolei: szczyptę kurkumy, miód, cynamon, szczyptę imbiru, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wyłożyć na naleśniki i składać je w trójkąty lub ruloniki, podgrzewać na patelni, na maśle.

Naleśniki można podawać ze śmietaną i świeżymi owocami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *