Kolacje / Obiady

Musaka wegetariańska z bakłażana i kaszy jaglanej

 

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a jeszcze  zapiekane pod sosem beszamel, to już jest kulinarna rozpusta. Chciałam się z Wami podzielić przepisem na musakę wegetariańską, w skład której głównie wchodzi kasza jaglana, do tego świeży lubczyk, który dodaje niesamowitego aromatu tej potrawie. Polecam serdecznie!

Musaka wegetariańska z bakłażana i kaszy jaglanej

Farsz:

  • 2 – 3 bakłażany (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta mielonego cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 duże cebule, posiekane (smak ostry – Metal)
  • 3 ząbki czosnku (smal ostry –Meta)
  • pieprz do smaku (smal ostry –Meta)
  • fasola czerwona (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 500 g przecieru pomidorowego (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży lubczyk (smak gorzki – Ogień)

Sos beszamel:

  • 600 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 120 g masła lub oliwa z oliwek (smak słodki – Ziemia)
  • 2 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej (smal ostry –Meta)
  • pieprz (smal ostry –Meta)
  • ¼ szklanki startego parmezanu (smal ostry –Meta)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 100 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • cytryna (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu, który znajduje się TUTAJ. Można ją przygotować dzień wcześniej.

Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę.

Czerwoną fasolę z puszki opłukać zimną wodą i odsączyć na sitku.

Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 C.

Bakłażana należy umyć i pokroić na 1 cm plastry, oprószyć solą i pozostawić na około 15 minut aby puścił sok, w ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Bakłażana rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posypać pierzem, solą i wstawić do piekarnika na funkcję grill na około 10 min.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1 minutę, następnie dodać szczyptę soli i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić około 5-7 minut. Dodać posiekany lubczyk, łyżeczkę cukru trzcinowego, doprawić pieprzem i solą do smaku, na końcu dodać czerwoną fasolę, wymieszać.

Do sosu pomidorowego dodać ugotowaną kaszę  jaglaną, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Sos beszamel

W garnku na wolnym ogniu podgrzać oliwę, dodać szczyptę pieprzu, szczyptę soli, mąkę, szczyptę kurkumy, prażyć mąkę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać mleko, całość mieszać, aby powstała gładka masa. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku, dodać kroplę cytryny, niewielką szczyptę kurkumy, 2 żółtka i starty parmezan. Wymieszać i odstawić.

Plastry bakłażana ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć kaszę z sosem pomidorowym, przykryć kolejną warstwą bakłażana. Całość zakryć sosem beszamelowym, naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i piec przez 45 minut.

Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni„.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *