Desery / Śniadania

Muffiny cytrynowe

Pyszne muffiny z orzeźwiającą nutką cytrynowego smaku. Proste w przygotowaniu.
Jeden z moich ulubionych deserów.

Muffiny cytrynowe
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 12 sztuk:

• 1 szklanka mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
• 1 opakowaniu cukru wanilinowego (smak słodki – Ziemia)
• 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
• 170 g masła, roztopionego (smak słodki – Ziemia)
• 150 g cukru (smak słodki – Ziemia)
• 1/3 łyżeczki imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
• szczypta soli (smak słony – Woda)
• 350 ml jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
• 300 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
• skórka z 2 cytryn (smak kwaśny – Drzewo)
• 1 łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
• 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Wstawić piekarnik na 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę – tylko tą żółtą część.
W rondelku rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować dwie miski.
W pierwszej misce połączyć składniki następującej kolejności: mąka kukurydziana, opakowanie cukru waniliowego, cukier, szczypta imbiru suszonego, szczypta soli, mąka pszenna, proszek do pieczenia, starta skórka z cytryny, szczypta kurkumy.
W drugiej misce połączyć pozostałe składniki w następującej kolejności: jajka, rozpuszczone masło, szczypta imbiru, szczypta soli, jogurt naturalny, łyżeczka soku z cytryny, szczypta kurkumy.
Miskę z mąką wsypać do miski z jogurtem, delikatnie mieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto wyłożyć do papilotów.
Piec od 20 do 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *