Kolacje / Obiady / Przystawka

Marchwiane kotleciki z kaszą jaglaną, ciecierzycą z dodatkiem masła orzechowego

Moje ulubione danie, czyli wege kotleciki. Nieważne z jakich warzyw, wszystkie są wyborne w smaku. A warzyw do wyboru mamy sporo, więc nie mogą się znudzić. Tym razem propozycja kotlecików z marchewki z kaszą jaglaną, ciecierzycą z dodatkiem masła orzechowego.

Składniki:

  • 8 marchewek średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki niesolonego masła orzechowego (smak słodki – Ziemia)
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki nasion kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • mała cebula (smak ostry – Metal)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 3 cm imbiru świeżego (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • 250 g ciecierzycy z puszki (smak słony – Woda)
  • łyżeczka soli (smak słony – Woda)
  • natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży tymianek (smak gorzki – Ogień)

Kaszę jaglaną ugotować. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Marchewki umyć i oskrobać, ugotować na parze. Czas gotowania 15 -20 minut, aż będą miękkie. Nasiona kuminu rzymskiego oraz kolendry utrzeć w moździerzu. Cebulę obrać pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na złoty kolor. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ciecierzyce odcedzić z płynu. Natkę opłukać i posiekać.

Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg.

Marchewkę pokroić na kawałki, wrzucić do miski, zblendować na gładką masę, następnie dodać masło orzechowe, połączyć składniki blenderem. Utarte nasiona kuminu i kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu wydzielenia aromatu, następnie dodać do marchewkowej masy, dodać starty czosnek i imbir, garam masala oraz ciecierzycę. Wszystko zblendować, dodać sól do smaku i jeszcze raz wszystko dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić masę garam masala, świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Formować małe kotleciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać listkami tymianku, skropić oliwą, posypać ulubionymi ziarnami (ziarna sezamu, siemię lniane, czarnuszka lub inne). Piec około 25 minut, aż kotleciki się zarumienią.

Podawać z ryżem lub dowolną kaszą. Ja często zajadam takie kotleciki na kanapce z dodatkiem grillowanych warzyw. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *