Bardzo dobre i szybkie danie, wystarczy tylko kilka składników, no i oczywiście makaron.
Makaron z orzechowym pesto
Składniki:
- ⅓ szklanki orzechów nerkowca (smak słodki – Ziemia)
- 70 ml oliwy extra vergine (smak słodki – Ziemia)
- 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- szczypta pieprzu (smak ostry – Metal)
- sól (smak słony – Woda))
- 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny -Drzewo)
- makaron do spaghetti (smak kwaśny -Drzewo)
- szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
Makaron ugotować al dente, według przepisu który znajdziecie TUTAJ.
Przygotować wysoki pojemnik, wlać oliwę, dodać orzechy nerkowca, czosnek, starty parmezan, pieprz, sól według uznania, suszone pomidory w oleju, szczyptę tymianku. Wszystkie składniki zmiksować blenderem, tak aby powstały małe drobinki.
Makaron odcedzić, bez płukania wrzucić do garnka, dodać pesto, skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem. Można przyozdobić liśćmi bazylii i świeżymi pomidorami.
Orzechy nerkowca można zastąpić pestkami słonecznika lub orzeszkami pini.
Ser parmezan można zastąpić grana padano lub innym twardym serem.