Kolacje / Obiady

Makaron z orzechowym pesto

Bardzo dobre i szybkie danie, wystarczy tylko kilka składników, no i oczywiście makaron.

Makaron z orzechowym pesto

Składniki:

  • ⅓ szklanki orzechów nerkowca (smak słodki – Ziemia)
  • 70 ml oliwy extra vergine (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda))
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny -Drzewo)
  • makaron do spaghetti (smak kwaśny -Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)

Makaron ugotować al dente, według przepisu który znajdziecie TUTAJ.

Przygotować wysoki pojemnik, wlać oliwę, dodać orzechy nerkowca, czosnek, starty parmezan, pieprz, sól według uznania, suszone pomidory w oleju, szczyptę tymianku. Wszystkie składniki zmiksować blenderem, tak aby powstały małe drobinki.

Makaron odcedzić, bez płukania wrzucić do garnka, dodać pesto, skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem. Można przyozdobić liśćmi bazylii i świeżymi pomidorami.

Orzechy nerkowca można zastąpić pestkami słonecznika lub orzeszkami pini.

Ser parmezan można zastąpić grana padano lub innym twardym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *