Kolacje / Obiady

Makaron z orzechowym pesto

Makaron z orzechowym pesto

Składniki:

  • ⅓ szklanki orzechów nerkowca (smak słodki – Ziemia)
  • 70 ml oliwy extra vergine (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda))
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny -Drzewo)
  • makaron do spaghetti (smak kwaśny -Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)

Makaron ugotować al dente, według przepisu który znajdziecie TUTAJ.

Przygotować wysoki pojemnik, wlać oliwę, dodać orzechy nerkowca, czosnek, starty parmezan, pieprz, sól według uznania, suszone pomidory w oleju, szczyptę tymianku. Wszystkie składniki zmiksować blenderem, tak aby powstały małe drobinki.

Makaron odcedzić, bez płukania wrzucić do garnka, dodać pesto, skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem. Można przyozdobić liśćmi bazylii i świeżymi pomidorami.

Orzechy nerkowca można zastąpić pestkami słonecznika lub orzeszkami pini.

Ser parmezan można zastąpić grana padano lub innym twardym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *