Makaron z brokułem z anchois
Przepis znalazłam w książce Jamiego Oliviera ,,30 minut w kuchni”. Danie jest proste, szybko się robi, smakuje rewelacyjnie, także gorąco polecam!
Składniki:
- makaron cavatelli lub świderki (smak kwaśny –Drzewo)
- 1 brokuł (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 1/3 szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
- ½ świeżej papryczki chili (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- kapary, 1 łyżeczka (smak słony – Woda)
- słoiczek anchois (smak słony – Woda)
Makron ugotować według pięciu przemian, przepis znajdziecie TUTAJ.
Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki.
Najgrubszą część brokuła – nogę, obrać z zewnętrznej skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, następnie dodać ząbki czosnku, papryczkę chili (bez pestek, chyba, że lubicie bardzo ostre jedzenie), szczypta soli, odsączone kapary i cały słoiczek anchois z olejem. Wszystko zmiksować, aż powstanie pasta z drobnymi kawałkami. Zawartość z malaksera przełożyć na patelnie, podlać wodą z makaronu – około ⅓ szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Do gotującego się makaronu, trzy minuty przed zakończeniem gotowania, wrzucić różyczki brokuła. Gotować bez przykrycia. Makaron z brokułem odcedzić, bez płukania, wrzucić z powrotem do garnka, dodać pastę z anchois, skropić oliwą, dodać starty parmezan i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pierzem i solą. Gotowe!