Kolacje / Obiady

Makaron z brokułem z anchois

 

Makaron z brokułem z anchois

Przepis znalazłam w książce Jamiego Oliviera ,,30 minut w kuchni”. Danie jest proste, szybko się robi, smakuje rewelacyjnie, także gorąco polecam!

Składniki:

  • makaron cavatelli lub świderki (smak kwaśny –Drzewo)
  • 1 brokuł  (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • ½ świeżej papryczki chili (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • kapary, 1 łyżeczka (smak słony – Woda)
  • słoiczek anchois (smak słony – Woda)

Makron ugotować według pięciu przemian, przepis znajdziecie TUTAJ.

Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki.

Najgrubszą część brokuła – nogę, obrać z zewnętrznej skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, następnie dodać ząbki czosnku, papryczkę chili (bez pestek, chyba, że lubicie bardzo ostre jedzenie), szczypta soli, odsączone kapary i cały słoiczek anchois z olejem. Wszystko zmiksować, aż powstanie pasta z drobnymi kawałkami. Zawartość z malaksera przełożyć na patelnie, podlać wodą z makaronu – około ⅓ szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Do gotującego się makaronu, trzy minuty przed zakończeniem gotowania, wrzucić różyczki brokuła. Gotować bez przykrycia. Makaron z brokułem odcedzić, bez płukania, wrzucić z powrotem do garnka, dodać pastę z anchois, skropić oliwą, dodać starty parmezan i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pierzem i solą.  Gotowe!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *