Kolacje / Obiady

Makaron z bakłażanem w pomidorowym sosie

Bardzo proste i szybkie danie, pożywne i smaczne. Z dużą ilością świeżej bazylii. Polecam gorąco!

Makaron z bakłażanem w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 1 bakłażan (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cukru lub 2 daktyle (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ⅓ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda))
  • 3-4 sztuki pomidorów gruntowych lub 1 puszka pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • gałązka pomidorków koktajlowych do ozdoby (smak kwaśny – Drzewo)
  • makaron świderki lub penne (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka gałązek świeżej bazylii (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)

Makaron ugotować al dente, według przepisu który znajdziecie TUTAJ.

Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, następnie pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić w durszlak na minimum 20 minut, w celu pozbycia się goryczki. Następnie opłukać zimną wodą i odsączyć wodę.

Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W woku lub na większej patelni podgrzać oliwę, dodać bakłażana, obsmażyć 5 minut, następnie dodać czosnek, pierz oraz sól do smaku. Dodać pokrojone pomidory, wszystko wymieszać i gotować na dużym ogniu około 10 minut, aż się sos zredukuje, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać szczyptę tymianku, cukier lub drobno pokrojone daktyle, pieprz i sól do smaku. Gotować kolejne 5 minut do połączenia smaków.

Makaron odcedzić, przepłukać zimną wodą, ponownie odcedzić, następnie wrzucić do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Rozłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć bakłażana z pomidorami, posypać startym parmezanem, oprószyć solą i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Można dodać  pokrojone, świeże pomidorki koktajlowe.

Ser parmezan można zastąpić grana padano lub innym twardym serem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *