Makaron według pięciu przemian
Składniki:
- makaron (smak kwaśny – Drzewo)
- ⅓ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- woda (smak słony – Woda)*
- sól (smak słony – Woda)
*zagotowana woda, wrzątek zmienia smak na gorzki (smak gorzki – Ogień)
W większym garnku zagotować wodę (na 100 g makaronu powinien przypadać około 1 litr wody), dodać kurkumę, oliwę, szczyptę imbiru, sól do smaku, wszystko wymieszać i dodać makaron. Czas gotowania makaronu powinien być dostosowany do wskazówek zawartych na opakowaniu. Makaron należy mieszać co jakiś czas, aby się nie posklejał. Po ugotowaniu, makaron należy odcedzić. W zależności od dania jakie przygotowujemy, makaron można przepłukać zimną wodą lub wrzucić odcedzony bez płukania z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać.
3 komentarze