Kolacje / Obiady

Makaron według pięciu przemian

 

Makaron według pięciu przemian

Składniki:

  • makaron (smak kwaśny – Drzewo)
  • ⅓ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • woda (smak słony – Woda)*
  • sól (smak słony – Woda)

*zagotowana woda, wrzątek zmienia smak na gorzki (smak gorzki – Ogień)

W większym garnku zagotować wodę (na 100 g makaronu powinien przypadać około 1 litr wody),  dodać kurkumę, oliwę, szczyptę imbiru, sól do smaku, wszystko wymieszać i dodać makaron. Czas gotowania makaronu powinien być dostosowany do wskazówek zawartych na opakowaniu. Makaron należy mieszać co jakiś czas, aby się nie posklejał. Po ugotowaniu, makaron należy odcedzić. W zależności od dania jakie przygotowujemy, makaron można przepłukać zimną wodą lub wrzucić odcedzony bez płukania z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *