Kolacje / Obiady

Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą

Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą

Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą, danie błyskawiczne, aksamitne w smaku. Polecam!

Składniki:

  • makaron tagliatelle – około 300 g suchego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 5 suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • łyżka oleju (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki kremówki  (smak słodki – Ziemia)
  • ½ średniej cebuli (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 50 g sera gorgonzoli (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • 80 g szynki proschiutto (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka kaparów (smak słony – Woda)

Dodatkowo

  • rukola do przybrania (smak ostry – Metal)

Makaron ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.

Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić w paski. Rukolę umyć i osuszyć. Szynkę pokroić na kawałki.

Patelnie wstawić na palnik, wlać łyżkę oleju (może być olej z suszonych pomidorów w oleju), wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać czosnek, szczyptę soli, wrzucić pokrojone pomidory, szczyptę kurkumy, następnie wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając.  Wrzucić ser gorgonzola, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać kapary i pokrojoną szynkę. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia sera. Spróbować smak sosu, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotowany makaron przełożyć do półmiska, polać gotowym sosem, posypać świeżą rukolą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *