Kolacje / Obiady

Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą

Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą

Makaron tagliatelle z szynką prosciutto i gorgonzolą, danie błyskawiczne, aksamitne w smaku. Polecam!

Składniki:

  • makaron tagliatelle – około 300 g suchego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 5 suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • łyżka oleju (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki kremówki  (smak słodki – Ziemia)
  • ½ średniej cebuli (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 50 g sera gorgonzoli (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • 80 g szynki proschiutto (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka kaparów (smak słony – Woda)

Dodatkowo

  • rukola do przybrania (smak ostry – Metal)

Makaron ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.

Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić w paski. Rukolę umyć i osuszyć. Szynkę pokroić na kawałki.

Patelnie wstawić na palnik, wlać łyżkę oleju (może być olej z suszonych pomidorów w oleju), wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać czosnek, szczyptę soli, wrzucić pokrojone pomidory, szczyptę kurkumy, następnie wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając.  Wrzucić ser gorgonzola, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać kapary i pokrojoną szynkę. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia sera. Spróbować smak sosu, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotowany makaron przełożyć do półmiska, polać gotowym sosem, posypać świeżą rukolą. Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *