Kolacje / Obiady

Makaron penne z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzola

Makaron penne z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzola, nie skłamię jak napisze że to jest niebo w gębie. Smak obłędny, a do tego danie ekspresowe. Połączenie gorgonzoli ze śmietanką z dodatkiem rukoli…spróbujcie sami. Gorąco polecam!!!

Makaron penne z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzola

Składniki :

  • 100 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • garść rukoli (smak ostry – Metal)
  • 50 g sera gorgonzola (smak ostry – Metal)
  • pierz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • kapary (smak słony – Woda)
  • 4-5 suszonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • 250 g makaronu penne (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)

Makaron ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.

 Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić w paski. Rukolę umyć i osuszyć.

Patelnie wstawić na palnik, wrzucić pokrojone pomidory, szczyptę tymianku, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając.  Wrzucić rukolę, ser gorgonzola, doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać kapary. Trzymać na ogniu  do rozpuszczenia sera.

Ugotowany makaron przełożyć do półmiska, polać gotowym sosem i  gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *