Desery

Lody owocowe

Lody owocowe, wegańskie

Prosty w przygotowaniu, smaczny i orzeźwiający deser. Wersja wegańska z mlekiem roślinnym. Polecam!

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (smak słodki – Ziemia)
  • 50 ml mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka niesolonego masła orzechowego (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal)
  • kryształek soli himalajskiej (smak słony – Woda)
  • ½ szklanki mrożonych kwaśnych owoców np. owoce leśne lub truskawki (smak kwaśny – Drzewo)

Obrane i pokrojone banany zamrozić.

Zmrożone banany włożyć do pojemnika blendera, dodać mleko, szczyptę imbiru i kryształek soli, dodać mrożone owoce i zmiksować do uzyskania gładkiej elastycznej masy.

Powstałą masę nałożyć do pucharków i podawać z sezonowymi owocami i listkami mięty.

Tego typu lody można przygotować również z mlekiem krowim czy jogurtem, bądź dowolnym mlekiem roślinnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *