Kolacje / Obiady / Zupy

Lenteja – hiszpańska zupa z soczewicy


Lenteja – hiszpańska zupa z soczewicy

Bardzo smaczna zupa, często gości u mnie w domu. Pierwszy raz skosztowałam ją w Hiszpanii i od razu przypadła mi do gustu. Smażony czosnek na oliwie z papryką nadają tej zupie niesamowitego smaku. Polecam! 

Składniki:

  • 500 g średnich ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
  • 2 marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • papryka czerwona (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 3 – 4  ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 ½ litra wody (smak słony – Woda)
  • ¾ szklanki zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • cytryna (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać i przekroić na pół. Paprykę umyć i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na 2 cm talarki. Cebulę obrać. Czosnek obrać i pokroić na grube plasterki. Soczewicę przepłukać zimną wodą. 

W większym garnku wstawić wodę, dodać przepłukaną soczewicę, dodać sól do smaku, dodać krople cytryny, doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, pokrojoną marchewkę, całą cebulę i gotować pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki oraz liść laurowy. Gotować kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną świeżą paprykę, smażyć 2 minuty, dodać paprykę w proszku, wymieszać, dodać pokrojony w plastry czosnek, smażyć około 1 minuty (uważać żeby nie przypalić czosnku). Zawartość patelni dodać do garnka z zupą, wszystko wymieszać, gotować pod przykryciem 5 minut.

Zupę można przygotować w wersji z hiszpańską kiełbasą chorizo, smakuje również wybornie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *