Kolacje / Obiady

Lasagne ze szpinakiem

 

Lasagne ze szpinakiem, danie które robi się naprawdę szybko. Polecam!

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego (smak słodki – Ziemia)
  • 500 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 25 g masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • parmezan (smak ostry – Metal)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • czosnek (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • passata pomidorowa (smak kwaśny – Drzewo)
  • płaty lasagne (smak kwaśny – Drzewo)
  • 40 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • tymianek (smak gorzki – Ogień)

Piekarnik nastawić na temperaturę (180°C), przygotować foremki.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak (mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić), obsmażać przez 5 do 7 minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól, wszystko wymieszać i zdjąć z ognia.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, passatę pomidorową, dodać tymianek, cukier trzcinowy, wszystko wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby sos się zredukował.

W rondelku podgrzać masło, dodać gałkę muszkatołową, sól, mąkę pszenną, dodać szczyptę kurkumy i mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko, aż powstanie gładki sos, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C, ustawić funkcję grzania góra dół. Przygotować foremkę.

Wysmarować ją masłem, wlać pierwszą warstwę sosu beszamelowego, następnie ułożyć warstwę płatów lasagne, na płatach lasagne rozprowadzić warstwę passaty pomidorowej, rozłożyć warstwę szpinaku, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć czynność aż powstaną trzy warstwy. Lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (po 25 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *