Kolacje / Obiady

Lasagne z czerwoną soczewicą, kaszą jaglaną i lubczykiem

Lasagne, to jedno z moich ulubionych dań.  Danie to smakuje dobrze z każdym farszem. Tym razem wersja z soczewicą i kaszą jaglaną, z dodatkiem lubczyku.

Lasagne z czerwoną soczewicą, kaszą jaglaną i lubczykiem

Składniki na farsz:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub ¼ szklanki suchej kaszy  (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • parmezan (smak ostry – Metal)
  • 1 średnia cebula (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • puszka pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (smak gorzki – Ogień)

Sos beszamel:

  • 400 ml mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 3 – 4 łyżki masła lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • pieprz (smal ostry –Meta)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 100 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.

Soczewicę opłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać 1,5 szklanki zimnej wody, posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz i  gotować pod przykryciem przez 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić soczewicę na kolejne 10-15 minut, żeby doszła.

Cebulę posiekać w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Lubczyk opłukać i posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce.

W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, sól, pomidory z puszki, dodać lubczyk, cukier trzcinowy, wszystko wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, doprawić pieprzem, dodać ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C, ustawić funkcję grzania góra dół. Przygotować foremkę.

W rondelku podgrzać masło, dodać szczyptę pieprzu, sól, mąkę pszenną, dodać szczyptę kurkumy i mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko, aż powstanie gładki sos, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Foremkę wysmarować masłem, ułożyć warstwę płatów lasagne, na płatach lasagne rozprowadzić warstwę farszu, następnie polać sosem beszamel i posypać parmezanem. Powtórzyć czynność aż powstaną trzy warstwy. Na samej górze położyć płat lasagne i dokładnie przykryć sosem beszamel. Lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (po 25 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową).

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *