Kolacje / Obiady

Kurczak po hiszpańsku

Śródziemnomorska potrawa, w której główną rolę odgrywa chorizo. To chorizo nadaje kolor, smak i zapach tej potrawie. Proste w wykonaniu, zaskakujące smakiem. Danie idealnie się nadaje na wykwintny obiad bądź kolacje. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 8 kawałków udka kurczaka (smak słony – Woda)
  • 100 g kiełbasy chorizo (smak słony – Woda)
  • natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 150 ml wytrawnego białego wina (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (smak słodki – Ziemia)
  • 1 czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 żółta papryka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 średnie czerwone cebule (smak ostry – Metal)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • ½ szklanki drylowanych czarnych oliwek (smak słony – Woda)

Cebule obrać i pokroić w pióra. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plastry. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w paski. Udka kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki umyć i poszatkować. Kiełbasę chorizo obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Oliwki odcedzić z zalewy i pokroić w plastry.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na dużym ogniu obsmażyć udka z każdej strony aż się zarumienią, dodać kilka listków natki pietruszki, szczyptę kurkumy, następnie wrzucić warzywa w następującej kolejności: paprykę czerwoną i żółtą, cebulę oraz czosnek, smażyć aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Dodać odrobinę soli, pomidory z puszki, wino, ponownie szczyptę kurkumy, paprykę w proszku, dorzucić chorizo, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, aż mięso będzie gotowe. Doprawić potrawę pieprzem i solą, dodać oliwki, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z bagietką lub z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *