Kolacje / Obiady

Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Szybkie danie, do tego smaczne, kolorowe i aromatyczne.

Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

  • 300 g młodego szpinaku (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 400 ml mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 400 g pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Szpinak umyć i odsączyć, ewentualnie odwirować.

Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć przez chwilę, dodać szczyptę soli,  pomidorki i smażyć przez kilka minut. Dodać kurkumę, kumin rzymski, następnie dodać mleko kokosowe. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, następnie wrzucić szpinak, gdy szpinak zwiędnie, dodać garam masala, doprawić pieprzem i solą do smaku i gotowe. Podawać z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *