Kolacje / Obiady

Kokosowe curry z bakłażanem i z ciecierzycą

Kokosowe curry z bakłażanem i z ciecierzycą

Kolejne danie z bakłażanem, z domową pastą curry, która nadaje daniu niesamowity aromat oraz smak. Dla mnie jedno z lepszych smaków. Spróbujcie sami. Polecam!

Składniki:

  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 średnie bakłażany (smak słodki – Ziemia)
  • 1 puszka mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 łyżeczki cukru kokosowego (plus więcej do smaku)
  • 1 średnia cebula (smak ostry – Metal)
  • świeża kolendra do serwowania  (smak ostry – Metal)
  • 1 puszka ciecierzycy (dobrze spłukana i osuszona) (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 6-8 pomidorów gruntowych lub 2 puszki krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta suszonej bazylia (smak kwaśny – Drzewo)
  • ⅓ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień) 

Domowa pasta curry

Składniki:

  • 1 średnia czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 papryczka chili (smak ostry – Metal) 
  • 3 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal) 
  • pęczek świeżej kolendry (smak ostry – Metal) 
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal) 
  • 3 łyżki sosu sojowego (jasnego) (smak słony – Woda)
  • sok z 1 limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (smak kwaśny – Drzewo)

Przygotowanie domowej pasty curry.

Przygotować malakser z nożykami do cięcia.

Słodką paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera, następnie papryczkę chili przekroić na pół, oczyścić z nasion, wrzucić do malaksera. Imbir i czosnek obrać, pokroić w plastry i wrzucić do malaksera. Kolendrę umyć i posiekać, niewielką część zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do malaksera. Wszystko dokładnie pokroić w malakserze, jak najdrobniej się da, następnie dodać sos sojowy, sok z limonki oraz przecier pomidorowy. Wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć w malakserze. Tak przygotowaną pastę curry można przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce do 5 dni.

Przygotowanie bakłażana.

Bakłażana umyć i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do miski, całość obsypać dokładnie dużą ilością soli, następnie przesypać do durszlaka, pozostawić na około 10-15 minut, aż bakłażan zmięknie i puści sok z goryczką. Po tym czasie należy bakłażana dokładnie opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Cebulę pokroić w pióra. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórę i pokroić w większą kostkę.

Rozgrzać 1 łyżkę olej kokosowego w woku, wrzucić cebulę, smażyć aż 6 zeszkli, następnie dodać 3 łyżki domowej pasty curry, wymieszać i smażyć przez chwilę, następnie dodać szczyptę soli, szczyptę suszonej bazylii, kurkumę, w razie potrzeby dodać kolejną łyżkę oleju kokosowego, następnie wrzucić opłukanego bakłażana, całość dokładnie wymieszać, smażyć przez 2-3 minuty, następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, aż bakłażan zmięknie. Doprawić pieprzem i sola do smaku. Wrzucić pokrojone pomidory, smażyć 2-3 minuty, dodać szczyptę kurkumy, dodać cukier dla przełamania kwaśnego smaku, dodać mleko kokosowe. Gotować kolejne 10 minut bez przykrycia, jeszcze raz doprawić pieprzem (jeżeli lubicie ostre danie można dodać więcej pasty curry) i solą, na końcu dodać opłukaną ciecierzycę z puszki. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *