Napoje

Kawa zbożowa według pięciu przemian

Smaczna, aromatyczna kawa zbożowa według pięciu przemian, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.  Gorąca kawa zbożowa ma właściwości rozgrzewające – idealna na jesienne i zimowe zawieruchy, natomiast chłodna kawa ma właściwości ochładzające – idealna na upalne dni.

Kawa zbożowa według pięciu przemian

Składniki dla 1 osoby:

  • szczypta cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • miód do smaku lub syrop klonowy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
  • szczypta goździków mielonych lub kardamonu mielonego (smak ostry – Metal)
  • kryształek soli  – ja dodaję sól himalajską (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej (smak gorzki – Ogień)
  • 250 ml wrzącej wody – (smak gorzki – Ogień)

W rondlu wstawić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać kawę zbożową, cynamon, imbir, goździki,  kryształek soli, 2-3 krople cytryny, szczyptę kawy zbożowej. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu od 3-5 minut. Gotową kawę zbożową przelać do kubka. Posłodzić miodem lub syropem klonowym do smaku. Można też posłodzić cukrem trzcinowym.

Miodu nie należy poddawać obróbce cieplnej, dlatego miodem można słodzić kawę, kiedy napój osiągnie temperaturę około 40 C.

Przyprawy korzenne, takie jak cynamon, imbir, kardamon, czy mielone goździki można dodać w ilości dowolnej, tak, żeby smakowało 🙂 Mód można zastąpić syropem klonowym lub brązowym cukrem.

Kawę zbożową można przygotować na mleku krowim, lub roślinnym.

Mleko krowie ma smak słodki (smak słodki – Ziemia)

Mleko roślinne kokosowe ma smak słodki (smak słodki – Ziemia)

Mleko roślinne jaglane ma smak słodki (smak słodki – Ziemia)

Mleko roślinne migdałowe ma smak słodki (smak słodki – Ziemia)

Mleko roślinne owsiane ma smak ostry (smak ostry – Metal)

Mleko roślinne ryżowe ma smak ostry (smak ostry – Metal)

Sposób przygotowania z mlekiem o smaku słodkim: w rondlu wstawić mleko, doprowadzić do wrzenia, dodać cynamon, imbir, goździki,  kryształek soli, 2-3 krople cytryny, dodać kawę zbożową. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu od 3-5 minut. Gotową kawę zbożową przelać do kubka. Posłodzić miodem do smaku.

Sposób przygotowania z mlekiem o smaku ostrym: w rondlu wstawić mleko, doprowadzić do wrzenia, dodać imbir, goździki,  kryształek soli, 2-3 krople cytryny, dodać kawę zbożową, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu od 3-5 minut. Gotową kawę zbożową przelać do kubka. Posłodzić miodem do smaku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *