Desery / Kolacje / Obiady / Śniadania

Kasza jaglana według pięciu przemian

 

Aby kasza po ugotowaniu była sypka, należy zachować proporcje 1:2, czyli na pół szklanki kaszy dajemy szklankę wody.

Kasza jaglana według pięciu przemian

  • wrząca woda (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • łyżeczka masła klarowanego lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • cytryna (smak kwaśny – Drzewo)

Aby kasza po ugotowaniu nie była gorzka w smaku, należy ją wcześniej uprażyć i przepłukać wrzącą wodą. Przygotowujemy wrzątek. Kaszę prażymy w suchym rondlu, ciągle mieszając żeby się nie przepaliła (prażona kasza zmienia smak na gorzki – Ogień). Uprażoną kaszę zalewamy wrzątkiem, następnie przecedzamy przez sito. Przecedzoną kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy, łyżeczkę masła klarowanego lub oliwy, szczyptę imbiru suszonego, szczyptę soli, dodajemy kilka kropli cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Przykrywamy rondel pokrywką, zestawiamy z ognia i zostawiamy kaszę w rondlu na około 10 minut.