Kolacje / Obiady

Kapusta z soczewicą i grillowanymi pomidorkami

 

Młoda kapustka z dużą ilością koperku, do tego soczewica i pomidorki grillowane – pyszne, lekkie danie. Polecam!

Kapusta z soczewicą i grillowanymi pomidorkami

Składniki:

  • mała główka kapusty (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu czarnego (smak ostry – Metal)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • ¼ szklanki suchej soczewicy zielonej (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • pomidorki koktajlowe (smak kwaśny – Drzewo)
  • koperek (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Kapustę poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i wysuszyć. Soczewicę opłukać. Koperek umyć i posiekać.

Rozgrzać piekarnik do 170 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na blasze położyć pomidorki, skropić oliwą, posypać pieprzem, sola i wstawić do piekarnika na około 15 -18 minut.

W rondelku wstawić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, wlać odrobinę oliwy, dodać liść laurowy, wrzucić opłukaną soczewicę, posolić do smaku i gotować około 15 minut. Odcedzić.

Wstawić wodę w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku dodać szczyptę kurkumy, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać liść laurowy i posolić do smaku. Gotować około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać kumin rzymski.

Do garnka z kapustą dodać podsmażoną cebulę, doprawić pieprzem ziołowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać soczewicę, doprawić solą. Dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem  około 10 minut.

Wyłożyć na talerze i udekorować grillowanymi pomidorkami.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *