Kolacje / Obiady

Kapusta z grzybami

Kolejne danie wigilijne, kapusta z grzybami. Żeby dobrze smakowała, u mnie obowiązkowo muszą być grzyby, śliwki suszone i czerwone wino. Do tego mnóstwo przypraw. Kiszona kapusta to bogactwo witamin, sama w sobie jest smaczna i nie sposób się jej oprzeć. Postna kapusta, to potrawa obowiązkowa na moim wigilijnym stole.

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 5 kulek jałowca (smak gorzki – Ogień)
  • ½ szklanki grzybów suszonych (smak słodki – Ziemia)
  • olej (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki kminku lub kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • 100 g śliwek suszonych (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
  • 3 listki laurowe (smak ostry – Metal)
  • 10 ziaren nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • 10 kulek ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • kilka ziarenek gorczycy (smak ostry – Metal)
  • ostra papryka (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • ¼ szklanki czerwonego wina (smak kwaśny – Drzewo)

Grzyby zalać przegotowaną ciepłą wodą, moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Następnie gotować w tej samej wodzie aż będą miękkie. Czas gotowania około 20 minut. Następnie odcedzić, pozostawiając wywar, który powstał podczas gotowania. Grzyby pokroić w paseczki.

Kapustę przepłukać w durszlaku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka z zimną wodą. Wrzucić ziarno jałowca, wlać część wywaru z grzybów (pozostałą część zachować), wlać odrobinę oleju, dodać liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż do miękkości, około godziny. Następnie odcedzić na durszlaku.

Pozostałe przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku: ziarna jałowca, słodka papryka, kmin lub kminek, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry, ziarna gorczycy, ostra papryka – ilość według uznania, kilka kryształków grubej sól himalajskiej lub morskiej.

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zeszklić na patelni na oleju. Dodać suszone śliwki pokrojone w paseczki, dodać pokrojone grzyby, dodać zmielone lub utarte przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć minutę, ciągle mieszając, wlać wino, oraz ⅓ szklanki wywaru z grzybów. Gotować ciągle mieszając około 5 minut.

Cebulę, z przyprawami dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić pieprzem i solą do smaku.  Gotować jeszcze około 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kapusta, tak jak zupa, najlepiej smakuje kolejnego dnia, jak się smaki ,,przegryzą”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *