Kolacje / Przystawka / Śniadania

Hummus – pasta z ciecierzycy

Hummus – pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy, najlepsza przekąska na świecie, doskonała zarówno na kanapki jak i dip do surowych warzyw. Hummus można zrobić z różnymi dodatkami, dla mnie jednak klasyczny smakuje najlepiej. Polecam!

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy (smak słony – Woda)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (smak słodki – Ziemia)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • świeża kolendra (smak ostry – Metal)
  • garam masala (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Mikstura z czosnku i cytryny:

  • główka czosnku (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 3 cytryny lub 6 limonek (smak kwaśny – Drzewo)

Suchą ciecierzycę należy namoczyć przez około 12 godzin. W dużym garnku zalać wodą, tak żeby woda była kilka centymetrów ponad ciecierzycą i zostawić na noc.

Następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą, posolić do smaku i zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 1, 5 godziny, do miękkości. Odcedzić pozostawiając część wody z gotowania do dodania do pasty.

Gdy używamy ciecierzycę z puszki należy ją odsączyć z płynu, pozostawiając cześć płynu do dodania do pasty.

Przygotować miksturę z czosnku i cytryny. Czosnek zmiksowany z cytryną traci swój intensywny zapach, staje się delikatny. Obrane ząbki czosnku wrzucić do pojemnika, dodać szczyptę soli, dolać  sok z cytryny, dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną miksturę można przechowywać w słoiczku, w lodówce, używając jej jako składnik do sosów winegret.

Ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, dodać kilka łyżek wody z gotowania lub z zalewy, miksować na pastę, dodać miksturę z czosnku – ilość według uznania, należy próbować i dodawać do smaku, następnie dodać szczyptę kurkumy, pastę tahini, kumin mielony, pieprz i sól do smaku. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub zalewy aby pasta uzyskała odpowiednią konsystencje.

Gotowy hummus włożyć do słoika lub miseczki, polać oliwą extra vergine, posypać przyprawą garam masala lub zatarem. Podawać z bagietką z dodatkiem świeżej kolendry.

Hummus – pasta z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *