Kolacje / Obiady / Zupy

HARIRA – aromatyczna zupa marokańska

 

HARIRA – aromatyczna zupa marokańska

Marokańska zupa harira, aromatyczna, o smaku ostro-słodkim, bardzo sycąca, idealna na każdą porę roku.

Składniki:

  • 1 -2 marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • 8 sztuk daktyli suszonych (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka imbiru (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczki nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • mały pęczek świeżej kolendry (smak ostry – Metal)
  • ½ szklanki ciecierzycy suchej lub 1 szklanka ciecierzycy z puszki (smak słony – Woda)
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • 2 litry wody (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 6 sztuk pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • natka pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Jeżeli mamy suchą ciecierzycę, należy ją namoczyć przez noc i następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości.

Cebulę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Marchewkę opłukać obrać i również pokroić w kostkę.

Jeżeli mamy świeże pomidory, należy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę.

Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę opłukać i posiekać razem z łodyżkami.

Soczewicę opłukać zimną wodą na sitku.

Na dnie woka lub dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną marchewkę, podsmażyć chwilę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać wszystkie przyprawy w następującej kolejności: kumin, papryka słodka, papryka ostra, utarte w moździerzu nasiona kolendry. Podsmażać całość na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać  sól, pomidory razem z pasatą pomidorową i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 5 minut, dodać odrobinę kurkumy, pokrojone daktyle, imbir oraz posiekaną kolendrę. Dodać soczewice, wszystko wymieszać i wlać zimną wodę. Doprawić solą do smaku, dodać posiekaną pietruszkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodać ciecierzycę, doprawić do smaku solą, gotować jeszcze 2 minuty, dodać wciśnięty sok z limonki i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *