Kolacje / Obiady

Gulasz z grillowanych warzyw

Gulasz z grillowanych warzyw

Co dzisiaj ugotować? To jest dość częste pytanie i nie zawsze uzyskuje się odpowiedź od domowników :). W takie dni poddaje się pełnej improwizacji. Dzisiaj proponuję gulasz z grillowanych warzyw, smakuje wybornie. Polecam!

Składniki:

  • średnia cukinia (smak słodki – Ziemia)
  • batat (smak słodki – Ziemia)
  • duża marchewka (smak słodki – Ziemia)
  • bakłażan (smak słodki – Ziemia)
  • 2  łyżki masła klarowanego lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa do skropienia (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w ziarnach (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 2 puszki pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Piekarnik wstawić na 180C.

Cebulę pokroić w pióra. Marchew obrać i pokroić w grube talarki. Cukinię i batata pokroić w dużą kostkę. Bakłażana pokroić w 1,5 centymetrowe plastry, posolić dużą ilością soli i odstawić w durszlaku na około 15 minut, żeby puściły sok z goryczką, następnie je dokładnie opłukać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Warzywa wyłożyć  na blachę, skropić dobrze oliwą, doprawić pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawić termoobieg i piec około 25 minut, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione.

Czosnek i imbir obrać i pokroić w drobną kosteczką. W woku lub dużym rondlu rozpuścić masło klarowane, wrzucić ziarna kuminu oraz utarte w moździerzu ziarna kolendry, chwilę podsmażyć, następnie dodać imbir z czosnkiem, wszystko wymieszać, dodać szczyptę soli, pomidory z puszki, szczyptę kurkumy. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu około 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodać 3 łyżki mleka kokosowego, jeżeli sos jest kwaśny wówczas dodać cukier dla przełamania smaku kwaśnego, doprawić garam masala i solą.

Warzywa grillowane dodać do sosu pomidorowego, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 3 minuty.

Gulasz warzywny podawać z ulubioną kaszą lub makaronem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *