Brak klasyfikacji

Gozleme – turecki chlebek

Gozleme – turecki chlebek

Gozleme to chlebek turecki z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera fety. Doskonała przekąska, idealna na lunch do pracy i nie tylko 🙂

Gozleme – turecki chlebek

Składniki (6 sztuk)

Ciasto

  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 10 g świeżych drożdży (smak kwaśny – Drzewo)
  • 300 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 150 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)

Farsz

  • 250 g liści szpinaku lub 250 g mrożonego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 czerwona cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • 100 g sera feta (smak słony – Woda)

Świeży szpinak opłukać, jeżeli używamy mrożonego to należy go rozmrozić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Pokruszone drożdże zalać w ciepłą wodą i rozpuścić, dodać cukier i oliwę, odstawić, aż zaczną pracować.

W misce przygotować szczyptę soli, przesianą mąkę, szczyptę kurkumy, wlać zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć czystą ścierką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Można ciasto przygotować dzień wcześniej, wówczas wyrobione ciasto odstawiamy w misce do lodówki na noc przykrywając miskę folią spożywczą. Przez noc drożdże pracują i ciasto pięknie urośnie.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą  wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać  liście szpinaku, chwilę podsmażyć aż liście zwiędną, dodać czosnek, smażyć  około 1 minuty, doprawić pieprzem i odrobiną soli – pamiętajmy że będzie jeszcze słony ser feta.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, zagnieść ponownie i podzielić na sześć części. Każdą część rozwałkować  na prostokąt, na połowę każdego prostokąta nałożyć szpinak i posypać rozdrobnioną fetą. Złożyć ciasto w pół i zlepić brzegi.

Patelnię lekko naoliwić i podgrzać na ogniu (ja rozprowadzam oliwę po patelni silikonowym pędzelkiem) smażyć każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.

Gozleme – turecki chlebek

Chlebki najlepiej smakują  na ciepło. Odsmażane również świetnie smakują.

Można podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.

Do farszu można również dodać świeże listki mięty.

Gozleme – turecki chlebek

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *