Kolacje / Obiady

Gnocchi dyniowe

Bardzo smaczne, pomarańczowe kopytka, włoskie gnocchi z dynią. Doskonale smakują odsmażane na maśle.

Gnocchi dyniowe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych (smak słodki – Ziemia)
  • 500-600 g dyni hokkaido lub dowolnej (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
  • czarny pieprz mielony (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżka soli (smak słony – Woda)
  • około 400 – 500 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)

Piekarnik wstawić na 200 C.

Dynie umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i obrać ze skóry, połówki przekroić na ćwiartki, skropić oliwą, doprawić pierzem i solą. Wstawić do piekarnika i piec około 20 – 25 min, aż do miękkości. Upieczoną dynię zmiksować blenderem na puree. Następnie podsmażyć kilka minut w rondelku by odparowała woda. Odstawić do ostygnięcia. Warto sobie przygotować puree z dyni co najmniej dzień wcześniej.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować stolnicę, przesiać mąkę, dodać kurkumę, ziemniaki i puree z dyni. Zrobić w środku wgłębienie i wbić jajko. Dodać pieprz i sól. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków i dyni. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Należy jednak pamiętać, że im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.

Wstawić gar wody, doprowadzić do wrzenia, dodać oliwę, szczyptę imbiru i posolić do smaku.

Ciasto podzielić na kilka części, z każdej uformować cienki wałeczek. Kroić kawałeczki na grubość kciuka. Charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia, można zrobić za pomocą drewnianego urządzenia z rancinkami lub za pomocą widelca. Widelec odwróć, przykładać do widelca pokrojone kawałeczki ciasta i dociskać kciukiem lekko rolując.

Kluseczki wrzucać partiami na wrzącą wodę, w trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wybierać je łyżką cedzakową i odstawić na sito.

Podawać polane masłem z dodatkiem świeżej szałwii usmażonej na maśle.

Można też podawać z ulubionymi sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *