Przepyszny włoski chlebek, posypany gruboziarnistą solą, z czarnymi oliwkami i oczywiście z rozmarynem, który nadaje ten magiczny smak. Do tego oliwa extra virgin…niebo w gębie … Polecam!
Foccacia – włoski chlebek z rozmarynem i czarnymi oliwkami
Czas przygotowania: do 30 minut
- 250 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- paczka drożdży instant (smak kwaśny – Drzewo)
- suszona bazylia (smak kwaśny – Drzewo)
- świeży rozmaryn (smak gorzki – Ogień)
- 150 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
- ½ łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- szczypta suszonego imbiru (smak ostry – Metal)
- łyżeczka soli (smak słony – Woda)
- oliwki czarne, ilość według uznania (smak słony – Woda)
Do miski wsypać składniki w następującej kolejności: mąka pszenna, drożdże, mąka kukurydziana, szczypta imbiru i łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie przygotować około 150 ml ciepłej wody, dodać ½ łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy, szczyptę suszonego imbiru, szczyptę soli, szczyptę suszonej bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać.
W między czasie wstawić piekarnik na 180 C.
Ciepłą wodę dodajemy po trochu do miski z mąką i dokładnie mieszamy mikserem lub drewniana łyżką. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto i wyrabiać rękami około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Następnie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej oliwą keksówki, wysmarować wierzch ciasta oliwą, wyłożyć czarne oliwki delikatnie wpychając je palcami w ciasto, posypać rozmarynem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut na złoty kolor.
Focaccia najlepiej smakuje z oliwą.