Kolacje / Obiady / Przystawka

Domowe pesto z ekologicznych liści rzodkiewki

Domowe pesto z ekologicznych liści rzodkiewki

Domowe pesto z ekologicznych liści rzodkiewki, ekologicznych bo z własnego ogródka. Do tego kilka liści szczypioru czosnkowego, parę listków bazylii. Samo zdrowie. Polecam!

Składniki:

  • pęczek umytych liści rzodkiewki (smak słodki – Ziemia)
  • 70 ml oliwy extra vergine (smak słodki – Ziemia)
  • 2 -3 łyżki nasion słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • 1 ząbek czosnku (smak ostry – Metal)
  • 2-3 sztuki poszatkowanego szczypioru czosnkowego może być ale niekoniecznie (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki tartego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • zmielony czarny pieprz do smaku (smak ostry – Metal)
  • sól morska (smak słony – Woda)
  • kilka listów świeżej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3-4  sztuki suszonych pomidorów w oleju (smak kwaśny – Drzewo)

Zamiast oliwy można dodać olej z suszonych pomidorów.

Przygotować blender. Wlać 70 ml oliwy lub olej z pomidorów, dodać pokrojone liście rzodkiewki, 2 łyżki ziaren słonecznika, ząbek czosnku, jeśli mamy to dodać posiekany szczypior czosnkowy, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo zmielony pieprz,  duża szczypta soli, kilka umytych listów świeżej bazylii  oraz 3-4 sztuki suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką pastę. Na końcu spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku. Doskonale smakuje jako dodatek do kanapek, do makaronu lub jako dodatek do młodych ziemniaków. Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *