Kolacje / Obiady

Dahl z czerwonej soczewicy

Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam to danie i jakie niesamowite wrażenie wywarł na mnie ten orientalny smak, smak kminu rzymskiego. Dahl jest jednym z moich ulubionych dań kuchni hinduskiej. Polecam!

Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 800 ml wrzącej wody (smak gorzki – Ogień)
  • 25 g masła klarowanego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 mała cebula (smak ostry – Metal)
  • ½ chili w proszku (smak ostry – Metal)
  • 2 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ¼ łyżeczki garam masala (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Imbir obrać i pokroić w plastry, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wstawić wodę w czajniku. Soczewicę wsypać do sitka i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Opłukaną soczewicę przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i zalać 0,8 litra wrzątku, dodać kurkumę i doprowadzić do wrzenia. Dodać odrobinę masła, imbir pokrojony w plastry oraz czosnek, pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie prawie cały płyn.

Na patelni rozpuścić masło, dodać kmin, po chwili wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli i zarumieni.

Usmażoną cebulę dodać do ugotowanej soczewicy. Doprawić danie garam masala. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem, najlepiej hinduskim typu naan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *