Kolacje / Obiady / Przystawka

Cykoria zapiekana po włosku

Cykoria zapiekana po włosku

Cykoria zapiekana po włosku

Cykoria, niedoceniane warzywo. Ma bardzo korzystne działanie na układ pokarmowy, dobrze wpływa na pracę wątroby, poza tym poprawia pracę nerek.  Cykoria po upieczeniu traci swoją goryczkę, smak goryczki nie jest już taki intensywny. Poniżej przepis na włoską wersję cykorii. Polecam!

Składniki:

  • 4 duże cykorie (smak gorzki – Ogień)
  • oliwa z oliwek (smak słodki – Ziemia)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • 40 g parmezanu (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • czarne oliwki (smak słony – Woda)
  • 1 kromka chleba (smak kwaśny – Drzewo)
  • cytryna do skropienia (smak kwaśny – Drzewo)
  • 6 suszonych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)

Piekarnik nastawić na 200 C.

Cykorię oczyścić i przekroić każdą na ćwiartki. Z kromki chleba usunąć skórkę, wrzucić do malaksera z nożykiem i zmiksować go na drobne okruchy. Parmezan zetrzeć na tarce i przesypać do mieczyki, dodać szczyptę soli, okruchy chleba i wymieszać. Pomidory suszone osączyć z oleju, pokroić ja na paseczki.

Przygotować żaroodporne naczynie, wysmarowane oliwą, ułożyć ćwiartki cykorii przecięciami do góry, skropić oliwą, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą, ułożyć czarne oliwki, suszone pomidorki, skropić cytryną, posypać tymiankiem, ponownie skropić oliwą, posypać parmezanem z chlebem. Zapiekać 15 minut aż się przyrumieni. Podawać na gorąco.


Cykoria zapiekana po włosku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *