Kolacje / Śniadania

Curry z jajek

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju curry. Przyszła pora na carry z jajek. Danie to na pewno nie smakuje jak klasyczna jajecznica. Jest dużo ostrych przypraw, jest moc. Polecam!

Curry z jajek

Składniki:

  • 1 łyżka masła ghee lub zwykłe masła (smak słodki – Ziemia)
  • 4 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • średnia cebula (smak ostry – Metal)
  • ½ świeże czerwone chili (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki chili w proszku (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki czosnku (smak ostry – Metal)
  • świeże listki kolendry (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 1 pomidor (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Świeżą papryczkę chili umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i posiekać na drobną kosteczkę. Imbir obrać i pokroić w drobna kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Świeżą kolendrę opłukać i posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w 1 centymetrowe plastry.

Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną papryczkę chili, sproszkowane chili, pokrojony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, wszystko wymieszać i smażyć około minuty. Następnie dodać pomidora, szczyptę kurkumy, jajka, wymieszać i  smażyć 3 -5 minut, dodać liście kolendry, posolić do smaku, wymieszać i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *