Bardzo lubię wszelkiego rodzaju curry. Przyszła pora na carry z jajek. Danie to na pewno nie smakuje jak klasyczna jajecznica. Jest dużo ostrych przypraw, jest moc. Polecam!
Curry z jajek
Składniki:
- 1 łyżka masła ghee lub zwykłe masła (smak słodki – Ziemia)
- 4 jajka (smak słodki – Ziemia)
- średnia cebula (smak ostry – Metal)
- ½ świeże czerwone chili (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki chili w proszku (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki czosnku (smak ostry – Metal)
- świeże listki kolendry (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 1 pomidor (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Świeżą papryczkę chili umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i posiekać na drobną kosteczkę. Imbir obrać i pokroić w drobna kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Świeżą kolendrę opłukać i posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w 1 centymetrowe plastry.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną papryczkę chili, sproszkowane chili, pokrojony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, wszystko wymieszać i smażyć około minuty. Następnie dodać pomidora, szczyptę kurkumy, jajka, wymieszać i smażyć 3 -5 minut, dodać liście kolendry, posolić do smaku, wymieszać i gotowe.