Kolacje / Obiady

Curry z ciecierzycy i ziemniaków

Curry z ciecierzycy i ziemniaków

Ziemniaki  z ciecierzycą w stylu indyjskim, z dużą ilością świeżego imbiru ze świeżą papryczką chili, poezja smaku. Polecam!

Curry z ciecierzycy i ziemniaków

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • olej (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 cebule (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 2 zielone chili (smak ostry – Metal)
  • szczypta chili w proszku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • listki kolendry (smak ostry – Metal)
  • 150 ml wody (smak słony – Woda)
  • puszka ciecierzycy (smak słony – Woda)
  • połówka cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Imbir i czosnek obrać i pokroić w drobna kosteczkę. Świeże zielone chili umyć i pokroić w talarki, usunąć pestki. Kolendrę w ziarnach utrzeć w moździerzu. Kolendrę świeżą poszatkować. Ciecierzycę odsączyć z płynu.

Rozgrzać w rondlu olej, dodać cebulę pokrojone w kostkę, smażyć na złoty kolor, dodać kumin, ziemniaki pokrojone w kostkę,  imbir, czosnek, chili w proszku, zielone świeże chili pokrojone w talarki, zmieloną kolendrę, listki kolendry. Gotować przez 2 minuty. Dodać 150 ml  wody, dodać ciecierzycę, gotować pod przykryciem 5-7 min, skropić cytryną, dodać szczyptę kurkumy, wymieszać. Gotowe.

Podawać na gorąco. Dobrze smakuje z chlebkiem naan.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *