Kolacje / Obiady

Cukinia z nasionami kozieradki

Danie hinduskie z cukinia i kozieradką. Kozieradka, bardzo ciekawa przyprawa, która ma pozytywny wpływ niemalże na cały układ pokarmowy. Danie jednogarnkowe, uwielbiam tego typu dania 🙂 Polecam!

Cukinia z nasionami kozieradki

Składniki:

  • olej (smak słodki – Ziemia)
  • 450 g cukinia (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 zielone chili (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka startego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • szczypta sproszkowanej chili (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1/3 łyżeczki nasion kozieradki (smak gorzki – Ogień)

Cukinie umyć, wytrzeć i pokroić w centymetrowe plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Zielone świeże chili umyć, pokroić w talarki wyczyścić z pestek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plastry.

Rozgrzać olej, wrzucić  cebulę pokrojoną w talarki, 2 zielone chili pokrojone w talarki, starty imbir, starty czosnek, odrobinę soli i dokładnie wymieszać. Dodać  pomidory pokrojone w plasterki, nasiona kozieradki i cukinię pokrojoną w plastry, szczyptę sproszkowanej chili i soli do smaku. Smażyć 7-10 min. Na koniec dodać listki kolendry.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *