Chleb / Ciasto / Przystawka

Chlebki pita

Chlebki pita z warzywnym kebabem

Chlebki pita, cudowne pieczywo z kieszonką, które można faszerować dowolnym farszem. Dla mnie najlepszy farsz to wege kotleciki z mnóstwem warzyw.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 1 i ¼ ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
  • 1 łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)

Przygotować kubek ciepłej wody, dodać cukier, 2 łyżki oliwy, szczyptę  imbiru, szczyptę soli, pokruszone świeże drożdże. Drożdże rozpuścić, dodać 2 łyżeczki mąki, wymieszać składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Jeżeli używamy suchych drożdży dodajemy je bezpośrednio do mąki.

Do miski wsypać łyżeczkę soli, dodać przesianą mąkę, suche drożdże jeżeli ich używamy, szczyptę kurkumy, wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać rozczyn z ciepłą wodą mieszając drewnianą łyżką, łącząc dokładnie składniki. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut (ja najczęściej używam miksera z końcówką z hakiem). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoja objętość.

Przełożyć ciasto na stolnice i podzielić na 10 równych części. Każdą cześć uformować w kule i rozwałkować, następnie przełożyć na przygotowany arkusz papieru pergaminowego, przykryć ściereczką i zostawić aby ciasto odpoczęło, około 20 minut.

Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (u mnie 240 C), włożyć pustą blachę do nagrzania.

Przygotowane krążki ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8 -10 minut aż napęcznieją i będą lekko zrumienione.

Gotowe chlebki podawać z dowolnym faszerowane. U mnie z warzywnym kebabem.

Chlebki pita z warzywnym kebabem

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *