Kolacje / Obiady / Przystawka

Burgery z pieczonych buraków

Kolejna wersja burgera, tym razem z pieczonego buraka.

Burgery z pieczonych buraków

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 3-4 średnie buraki (smak słodki – Ziemia)
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki garam masala lub curry (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 mała cebula (smak ostry – Metal)
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczyptę suszonego rozmarynu (smak gorzki – Ogień)

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu który znajduje się TUTAJ. Można ją przygotować dzień wcześniej.

Buraki można ugotować w łupie lub upiec w piekarniku. Po ostygnięciu obrać ze skóry, zetrzeć na tarce lub w malakserze i przełożyć do dużej miski.

Ciecierzycę ugotować, ewentualnie użyć z puszki, wówczas należy odsączyć.

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce.

Wstawić piekarnik na 180 stopni C, wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Do miski wrzucić buraki, dodać cynamon, ugotowaną kaszę jaglaną, kumin rzymski, zeszkloną cebulę, starty imbir oraz czosnek, garam masala lub curry,  sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Ciecierzycę zmiksować blenderem, następnie powstałą pastę dodać do miski z burakami i wszystko dokładnie połączyć. Posmakować i doprawić solą. Następnie skropić cytryną i dodać szczyptę suszonego rozmarynu. Wszystko wymieszać i formować burgery. Można posypać każdego burgera pestkami dyni lub sezamem. Burgery wykładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Burgery można podawać w bułce jako kanapkę z ulubionymi dodatkami lub jako danie z ryżem, czy inną dowolną kaszą.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *