Brak klasyfikacji

Burgery buraczano – gryczane

Pieczone buraki z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej, odpowiednio doprawione, idealne połączenie smaku. Burgery buraczano gryczane doskonałe danie na śniadanie, obiad i kolacje. Można skomponować sobie idealnego wege burgera z dodatkiem dowolnych warzyw i sosów. Uwielbiam tego typu dania! Polecam!

Burgery buraczano – gryczane

Składniki:

  • 3-4 średnie buraki (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • 1 mała cebula (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony -Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szklanka ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (smak gorzki – Ogień)
  • szczyptę suszonego rozmarynu (smak gorzki – Ogień)

Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w proporcji 1:2, czyli ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę zimnej wody.

Piekarnik nastawić na 180C, termoobieg.

Buraki umyć, następnie bez obierania owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku około 50-60 minut, aż buraki będą miękkie. Długość pieczenia zależy od wielkości buraków. Upieczone buraki po ostygnięciu obrać ze skóry, zetrzeć na tarce lub w malakserze i przełożyć do dużej miski.

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Blachę do pieczenia  wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Do miski wrzucić starte buraki, dodać zeszkloną cebulę, pieprz ziołowy, sól, następnie skropić cytryną i wsypać ugotowaną kaszę, doprawić szczyptą suszonego rozmarynu. Wszystko wymieszać i częściowo zmiksować blenderem. Następnie dodać uprażone ziarna słonecznika, doprawić pierzem i solą do smaku. Całość dokładnie wymieszać i formować burgery. Burgery wykładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Burgery można podawać w bułce jako kanapkę z ulubionymi dodatkami. W skład mojego burgera wchodzą: pieczone płaty dyni, dojrzałe awokado, rukola, surówka z kiszonej kapusty oraz sos jogurtowy z kolendrą i pistacjami, który podkreśla smak kanapki.

Burgery można również podawać z ryżem, czy inną dowolną kaszą.

Wspomnę jeszcze o burakach. Pieczone buraki mają intensywnie słodki smak. Zawsze piekę je w większej ilości. Przechowuje je w lodówce do 5 dni. Uwielbiam pieczone buraki.

Burgery buraczano – gryczane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *