Kolacje / Przystawka / Śniadania

Bruschetta z tapenadą, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

Bruschetta z tapenadą, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

Ta wykwintna przekąska warta jest zachodu. Zawsze wydawało mi się zbyt skomplikowane przygotowanie takich kanapek, aż do do pierwszego razu. Pomidorki grillowane to kwintesencja smaku w połączeniu ze smakiem tepanady i koziego sera, a do tego jeszcze obłędnie pachnący tymianek. Po prostu mistrzostwo smaku!

Bruschetta z tapenadą, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 100 g miękkiego koziego sera – może być do smarowania (smak ostry  –  Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 bagietka (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka gałązek świeżego tymianku (smak gorzki – Ogień)

Tapenada:

  • 150 g czarnych oliwek (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów (smak słony – Woda)
  • 2 fileciki anchois (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek (smak słodki – Ziemia)
  • ½ świeżej czerwonej chili (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)

Do blendera wsypać oliwki, dodać kapary, anchois, natkę pietruszki, sok z cytryny, tymianek, oliwę, czosnek i chili. Wszystkie składniki miksować do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu pasty zalać wierzch oliwą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Wstawić piekarnik na 220 C.

Nie obrywając gałązek pomidorki delikatnie opłukać, ułożyć je na blasze do pieczenia, następnie skropić oliwą, doprawić świeżo mielonym pieprzem, ułożyć na nich plastry czosnku, doprawić solą, delikatnie skropić cytryną. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Piec około 15 minut. Podzielić pomidorki na cztery równe części tak aby pozostały na gałązkach.

Bagietkę przekroić ukośnie na cztery grube kromki. Rozgrzać patelnie grillową. Bułki opiekać z każdej strony aż się zarumienią. Każdą kromkę posmarować łyżeczką tapenady, ułożyć po kilka kawałków koziego
sera i na każdą kanapkę położyć gałązkę z pomidorkami. Posypać świeżymi listkami tymianku. Dodatkowo bruschettę można skropić oliwą. Smacznego!


Bruschetta z tapenadą, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

3 komentarze

    1. To połączenie z pomidorkami i kozim serem plus świeży tymianek jest genialne 😃 warto spróbować 😃 dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam, Karolina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *