Ciasto / Desery

Babka jabłkowo gruszkowa z cynamonem i orzechami

Prosty przepis na pachnącą cynamonem, wilgotną babkę. Idealne ciasto na świąteczny stół wielkanocny. Polecam!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan (smak gorzki – Ogień)
  • 1 jabłko (smak słodki – Ziemia)
  • 1 gruszka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 3 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • 150 g cukru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier puder (smak słodki – Ziemia)
  • 240 g masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (smak słony – Woda)
  • ½  łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Gruszkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać na pół.

Piekarnik wstawić na 180 C.

Do miski wsypać suche składniki: sól, sodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, orzechy i cynamon. Dokładnie wymieszać.

W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Podczas miksowania masy jajecznej wlać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Powstałą masę delikatnie wlać do miski z mąką. Dodać starte owoce. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać wszystko tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy ok. 23 cm.

Piec przez około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *