Przystawka / Weki

Ajwar – pasta z bakłażana i papryki

Ajwar – pasta z bakłażana i papryki

Uwielbiam ajwar, mogłabym go jeść łyżkami :). Pasta z bakłażana i papryki pasuje na kanapki, do pizzy, czy do spaghetti.

Składniki podaję na około 700 ml pasty. Ja zawsze robię z potrójnej ilości składników. Zasada jest taka, że proporcja papryki do bakłażana ma być 2:1.

Składniki:

  • 1 kg bakłażana (smak słodki – Ziemia)
  • 2 kg papryki czerwonej (smak słodki – Ziemia)
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku (smak słodki – Ziemia)
  • 5 łyżeczek cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 3 duże ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego (smak ostry – Metal)
  • 2 świeże papryczki chili (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 150 ml przecieru pomidorowego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 4 łyżeczki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Przygotować małe słoiczki z zakrętkami, wyparzyć i wysuszyć.

Bakłażana opłukać, osuszyć i przekroić na pół, rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec około 30 minut.

Czerwoną paprykę opłukać przekroić, oczyścić z nasion, poukładać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 240 C, funkcja grill, i piec około 25 minut. Następnie przełożyć gorącą paprykę do dużego garnka i szczelnie przykryć folią spożywczą. Po około 30 minutach odkryć garnek i obrać paprykę ze skórki.

Upieczone warzywa włożyć do dużego garnka, następnie je częściowo zmiksować, pozostawiając niewielkie kawałki warzyw. Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę kurkumy, cukier, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, czarny mielony pieprz, doprawić solą do smaku, dodać sok z cytryny i gotować kolejne 30 minut pamiętając o mieszaniu.

Gorącą pastę wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać suchymi pokrywkami i pasteryzować w delikatnie gotującej się wodzie, w szerokim garnku, przez ok. 15 – 20 minut. Ostrożnie wyjąć z wody przykryć grubym kocem i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni„.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *