Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami


Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

Zupa pieczarkowa i do tego lane kluseczki, bardzo sycąca, smaczna, aromatyczna. Polecam!

Składniki:

  • 500 g pieczarek (smak słodki – Ziemia)
  • 100 ml słodkiej śmietanki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka masła (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • marchew (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
  • pieprz świeżo zmielony (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • 2 ziela angielskie (smak ostry – Metal)
  • 2 litry wody lub bulionu (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 300 g kwaśnej śmietany 18% (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 pęczek natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Lane ciasto:

  • 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • około 3 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)
  • 100 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Marchew oskrobać i pokroić w talarki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki lub w grubsze plastry. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.

Cebulę podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, marchew, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, doprawić pieprzem i solą. Dusić około 5 minut, a następnie dolać wodę lub bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 15 minut.

Odlać część bulionu, połączyć z kwaśną śmietaną, dodać szczyptę kurkumy, dolać słodką śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i  przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić pieprzem i sola do smaku.

Przygotować lane ciasto. Do miski wsypać mąkę, szczyptę kurkumy, wbić jajka, dodać szczyptę imbiru, szczyptę soli i 3 łyżki zimnej wody. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Można zblendować blenderem, żeby uzyskać gładkie ciasto.

Uzyskane ciasto wlać cieniutkim strumieniem na gotującą się zupę, cały czas mieszając. Na koniec zupę gotować kolejne 2 -3 minuty. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *