Kolacje / Obiady

Paneer w sosie curry tikka masala


Paneer w sosie curry tikka masala

Nieziemskie smaki Indii, paneer, biały serek, prosty w przygotowaniu, marynowany, następnie grillowany i podany w sosie curry tikka masala, do tego maślany chlebek naan…jeżeli ktoś zasmakował w indyjskiej kuchni może sam spróbować zrobić takie cudo. Doskonały przepis na wykwintny obiad lub kolację. Przepis wydaje się skomplikowany, ale to tylko pozory… Powodzenia!

Marynata do sera paneer:

Składniki:

  • 300 g sera paneer (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
  • 1 czerwona papryka (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki oleju (smak słodki – Ziemia)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka startego imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczka ostrej papryki w proszku (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka soku z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 6 łyżek jogurtu 10 % (smak kwaśny – Drzewo)
  • ¼ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Sos curry tikka masala:

Składniki:

  • 100 gram zmielonych nerkowców (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki śmietanki 30 % (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki masła klarowanego (smak słodki – Ziemia)
  • 4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 2 cebule (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka startego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka garam masala (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (smak ostry – Metal)
  • świeża kolendra (smak ostry – Metal)
  • pieprz czarny (smak ostry – Metal)
  • ½  szklanki wody (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • puszka pomidorów lub 3 duże pomidory (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ser paneer przygotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ, ewentualnie można go zastąpić serem tofu, (ser tofu – smak słony – Woda).

Przygotowanie marynaty do sera paneer

Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebule obrać drobno posiekać. Paprykę opłukać i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Przygotować sok z limonki.

Do miski dodawać po kolei: olej, czosnek, imbir, ostrą papryką, cebulę, garam masala, sól, sok z limonki, jogurt, kurkumę, mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać paprykę słodką, pokrojony w kostkę ser paneer i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, ewentualnie na całą noc.

Tak zamarynowany paneer możemy zapiec w piekarniku. Kawałki sera oblepione marynatą należy skropić olejem i piec w piekarniku w 200 C, przez około 20 minut, aż się zarumieni. Możemy również usmażyć na patelni grillowej lub podać go bez obróbki cieplnej.

Przygotowanie sosu tikka masala

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Jeżeli używamy świeże pomidory, należy je sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w kostkę

Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę i smażyć aż się zrumieni. Następnie ją przełożyć do pojemnika i zblendować. Zblendowaną cebule wrzucić z powrotem na patelnie, dodać czosnek, imbir, smażyć chwilę, następnie dodać utarte nasiona kolendry, chili w proszku,  szczyptę soli i pomidory. Wszytko dokładnie wymieszać i gotować około  5 minut. Następnie dodać kurkumę, mielone orzechy, doprawić przyprawą garam masala, wlać ½ szklanki wody, doprawić solą, dodać sos z marynaty sera paneer. Gotować kolejne 5 minut, aż sos się zredukuje, następnie dodać szczyptę kurkumy, śmietankę kremówkę, doprawić ewentualnie pieprzem i solą do smaku. Do sosu dodać ser paneer, delikatnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę.  Przykryć naczynie i odstawić na 10 minut.

Podawać posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan lub z jednym i drugim 🙂

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *